MOM + MzK + MKC + MFRU + TONSPUR.AT + FUNDACIJA SONDA

sporočajo:

Končno operativno!

Tonšpur Pasaža Maribor (prehod – tunel med Glavnim trgom in Rotovžškim trgom) z zvočno 8-kanalno instalacijo Magde Stawarske-Beavan (PL/GB), »Kraków to Venice in 12 hours / „Od Kraków do Benetk v 12 urah“.

Magde Stawarske-Beavan se v prvi vrsti ukvarja s sugestivnimi in poglobljenimi kakovostmi zvoka. Zanima jo, kako nas zvočna slika orientira in se podzavestno vdela v naše spomine na mestu, ki nam omogoča izgradnjo osebnih spominov, poleg tega pa ponuja možnost za prenos pripovedi poslušalcem, ki še nikoli niso doživeli lokacije. Dela tudi z gibljivimi slikami in tiskanjem, pogosto povezuje tradicionalne procese grafike z novimi tehnologijami, kot je digitalni avdio. 2015: Hamelin Polska nagrada na International Print trienale, Krakov. Delo v javnih zbirkah: Kraków International Print Triletna Collection, Krakov, Poljska; Tonspur, MQ Vienna, Avstrija; Grafika Muzej Douro, Câmara Municipal de Alijó, Portugalska; Muzej v Shenzhenu, Kitajska.

“Krakova do Benetk v 12 urah” sledi poti čez Poljsko, Češko, Slovaško, Avstrijo in Slovenijo do Italije, ki se začne v Krakovu in poteka skozi Katovice, Bielsko-Bialo, Ostravo, Brno, Bratislavo, Dunaj, Gradec, Maribor, Ljubljano in Trst ter se konča v Benetkah.

Projekt snema edinstvene zvočne identitete 12 mest na poti in med njimi išče podobnosti in razlike. Funkcionira kot osebni in subjektivni avdio vodič in kot ura, ki meri čas potovanja, pri čemer mapira premikanje po geografskih lokacijah v odvisnosti od minevanja časa.

Avtorica snema mesto z dvema mikrofonoma, ki ju nosi v ušesih, medtem ko se premika po mestu, in tako mestnemu zvočnemu okolju daje osebno časovno-prostorsko perspektivo. Komaj opazna mikrofona umetnici prinašata tudi mimoidoče izseke nestišanih pogovorov, ki se vpletajo v edinstveni zvočni odtis mesta. Govorica, posneta na ulicah, postajah, trgih in v kavarnah, je pomemben element dela; označuje prehajanje med državami in tako popotniku po brezmejni schengenski Evropi predstavlja prostorske in časovne referenčne točke.

Osnova potopne večkanalne zvočne instalacije je struktura 12-urne številčnice. V tej 12-urni kompoziciji so časi posnetkov sinhroni z realnim časom lokacije instalacije.

“Od 50,06465, 19,94498 do 45,441058, 12,320845” (na plakatih in na spletu – http://www.krakowtovenicein12h.com/) je vizualni posnetek avtoričinega premikanja skozi 12 urbanih lokacij, na katerih so potekala terenska snemanja za projekt “Krakova do Benetk v 12 urah”.

Umetnica kot zunanja opazovalka išče ključne točke urbanega prostora, toda mesto ji vsiljuje lastno strukturo, tako da se na vsaki izmed risb, ki kažejo sprehode, zariše edinstven vzorec. Barvaste točke na zemljevidu kažejo lokacije, kjer je ob tistem času potekalo snemanje. Natisnjen zapis geografske širine in dolžine omogoča opazovalcu odkriti točne lokacije snemanja zvočnega gradiva.

Projekt na spletu deluje kot interaktivna platforma, v kontekstu katere se lahko poslušalec premika skozi geografski prostor in čas ter posluša terenske posnetke in kompozicije z izbranih koščkov potovanja.

Vabljene.i

Napovedujemo:

„Preddogodek MFRU2017 – Zaupanje.2“

6.marec in 7.marec predavanje, javno vodstvo in delavnice Magde Stawarske-Beavan. Več kmalu.

O „Zaupanju.1“ iz 2016 in „Zaupanju.2“ v 2017 ter naprej in nazaj po festivalu pa na www.mfru.org.