Zaključil se je 25. MFRU

V nedeljo, 20. oktobra 2019, se je z zaprtjem razstaviščnih prostorov zaključil jubilejni 25. Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki je v Maribor pripeljal bogat nabor domačih in mednarodnih gostov, povabil na raznolik program razstav, diskusij, glasbenih nastopov, predstavitev in drugih festivalskih dogodkov ter obiskovalcem predstavil popolnoma nov umetniški prostor v obliki glavnega prizorišča Pristan/Staninvest, kjer si je bilo mogoče ogledati osrednjo festivalsko razstavo Avtomatizirane ekologije.

Letošnje festivalsko dogajanje je bilo prežeto s številnimi vrhunci, ki so obeleževali preteklost in prihodnost festivala. Prva se je odsevala predvsem v letošnji arhivski razstavi MFRU – Arhiv v nastajanju, ki jo je pripravila kuratorica Živa Brglez v galeriji Media Nox s pomočjo materialov zbranih med urejanjem bogatega arhiva preteklih festivalskih materialov, fotografij, programov in odmevov. 

V prihodnost smo se zazrli že prvi vikend, ko se je predstavil teoretski del letošnjega programa, ki je nastal v sodelovanju z revijo Šum. Številni mednarodni gostje so predavali in debatirali o avtomatizirani potrošnji, umetni inteligenci, post-humanizmu, entropoligijah in drugih perečih temah na področju tehnologije, družbe in narave. Svoje izjemno zanimive projekte v okviru razstave Avtomatizirane ekologije so v Pristanu predstavili Tadej Vindiš, avtor postavitve Selfish Machines (sebični stroji), avtorji postavitve sprawl.systems: Paul Seidler, Max Hampshire, Frida Ortgies-Tonn in Johannes Wilke; ter Voranc Kumar, ki je ustvaril Površine. Piko na i bogatemu programu so z odličnimi nastopi v soboto zvečer postavili glasbeno-vizualni dvojec Drone emoji v klubu Wetrinsky, nato pa smo festivalsko dogajanje prestavili na ŠTUK, ki so ga v sodelovanju z Gramofonoteko prevzeli velemojstri scratchanja: večkratni svetovni prvak DJ QBERT, njegova ekipa The Fresh Crew in domači pionir Splinta.

Nedelja je bila v znamenju povezovanja med obema vrstnikoma – letošnjo 25. obletnico smo si namreč delili s partnerskim ljubljanskim Festivalom Mesto Ženk, od koder je v Maribor prispela posebna festivalska delegacija, ki je poskrbela za dnevni in večerni program. Da že na avtobusu ni bilo dolgčas, je poskrbel intervju z eminentno profesorico Marino Gržinič, Dorota Gawęda in Eglė Kulbokaitė pa sta pripravili spletni performans YGRG. Na osrednjem festivalskem prizorišču, se je Špela Petrič spraševala, kako je biti rastlina, Bogna M. Konior pa nam je predstavila postsovjetski kiber-feminizem. Za primeren zaključek slavnostnega dne in večera smo skupaj razrezali tudi slavnostno torto in nazdravili na novih 25 let obeh festivalov.

Festivalski teden smo preživeli v družbi umetnic in umetnikov. V ponedeljek smo si ogledali predstavitev projektov Kulturna pokrajina avtorice Anje Jelovšek, ter prisluhnili predavanju Roberta Bobniča, vezanega na umetniško delo Zanke v prenosu avtorja Staša Zgonika, torkovo popoldne prehodili na vodstvih po festivalskih razstavah in v družbi župana MoM Aleksandra Saše Arsenoviča prisluhnili Juriju Krpanu ob predstavitvi obetavnega novega projekta konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, ki se bo v prihodnjih letih odvijal tudi v Mariboru. Sredino popoldne so zaznamovale projekcije video intervjujev, nastalih v sodelovanju z revijo Šum, v četrtek pa v Ulični galeriji Židovska slavnostno otvorili razstavo Hackteria beograjskega umetnika Izvanredni BOB.

Petek je zaznamovala podelitev že tretjih študijskih štipendij MFRU, ki so letos šle v roke Edine Muftić (ALUO Ljubljana), Nike Metličar (FERI Maribor), Matije Ternovca in Denisa Perčiča (UNG AU Nova Gorica), njihova dela pa so bila razstavljena tekom celotnega festivala v prostorih GT22. Prav tam je zvečer potekala tudi slavnostna podelitev, ki se je nadaljevala v uradni zaključni dogodek letošnjega festivala. Festivalska publika se je zmešala z obiskalci Pop-up shopa in poskrbela za prijetno večerno druženje. Sobotni dan smo namenili druženju in refleksiji, letošnje festivalsko popotovanje pa sklenili z uradnim zaključnim vodstvom, na katerem je nova festivalska kuratorka Tjaša Pogačar obiskovalcem še zadnjič predstavila razstavljena dela.

Ob uspešnem zaključku jubilejnega 25. festivala se zahvaljujemo vsem gostujočim umetnikom, partnerjem, podpornikom, sponzorjem in financerjem, ki so festival omogočili in poskrbeli, da je Maribor ponovno en teden v letu spoznaval, ustvarjal in debatiral računalniško umetnost.

 

Nasvidenje prihodnje leto!

 

Koproducenti: Mesto žensk, Zavod Projekt Atol, Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, GT22, ŠUM (Društvo Galerija Boks), Gramofonoteka, Tonspur.

Partnerji: Staninvest d.o.o., Vetrinjski dvor, Ustanova Fundacija Sonda, Hostel Pekarna, Soundbiro, DLUM, Kooperativa Peron, Bunderskanzleramt, Q21, Stadt Wien, UGM, MSUM+MG, Ultra Sonic Audio Technologies.

Sponzorji: AzureFilm, Europlakat, Radio Maribor, Monitor, Vino Mlakar, Univerza v Mariboru, Rent a kombi, Bigscreen, Izobraževalni center Piramida, Jana, Green Gold Brewing, Restavracija 7, Maribor24.si, Radio Marš.


GALERIJA UTRINKOV